Scroll to top

Съвети за повече комфорт у дома

 

Температурите навън започват постепенно да падат, сутрините са хладни, а вечер все по-силно ни привлича домашният уют. Възползвай се от нашите практични енергийни съвети, отпусни се и се наслади на есенното спокойствие.

 • Помисли за подходяща изолация за пода, тавана или ограждащите стени на жилището си. Голям процент от загубите на енергия в дома се дължи на дефекти в сградните елементи. Ако се нуждаеш от помощ, чрез услугата Термография експертите на EVN ще ти покажат къде да съсредоточиш усилията си. Разбери повече тук: https://www.evn.bg/Home/Thermography.aspx.
   

 • Преди началото на зимния сезон е добре да помислим за профилактика на уредите и отоплителните системи, за да сме сигурни, че те ще се справят успешно с повишеното натоварване, което ги очаква.
   

 • През студените месеци денят е по-къс и се налага да разчитаме повече на изкуствена светлина като държим лампите включени за по-дълго време. Смени крушките у дома с LED. Те безспорно са най-ефективното решение за зимните месеци, а и не само.
   

 • Разпределяй разумно консумацията на електроенергия през денонощието. Използването на нощна тарифа, когато е възможно, ще намали сметката ти за ток. В периода от ноември до март дневната тарифа е в часовете от 06:00 до 22:00 ч., а нощната – от 22:00 ч. до 06:00 ч.
   

 • Обърни специално внимание на сроковете за плащане на консумираната електроенергия във ваканционния си имот. Често поради различни обстоятелства сметката от последния месец на летния период остава незаплатена. Това води до изключване на електрозахранването след изтичане на определените за плащане срокове и създава неудобства при следващо ползване на имота.
   

 • Когато проветряваш, отваряй прозорците широко за по-кратко време. По този начин ще избегнеш изстиването на стените и в същото време в помещението ще влезе по-голямо количество свеж въздух.
   

 • Когато готвиш, избягвай да отваряш вратата на фурната, докато работи. При всяко отваряне се губи топлина.
   

 • В по-студените месеци сушилнята работи активно. Използвай пълния капацитет на уреда и ще спестиш електроенергия.

Ако си клиент на EVN Топлофикация:

 • Довърши ремонтите по отоплителната инсталация в твоята сграда. Това е важно, за да може отоплителният сезон да стартира навреме и без аварии. EVN Топлофикация може да те подкрепи с богат набор от услуги. Можеш да разбереш повече тук: https://www.evn.bg/Home/Heating.aspx.
   

 • Преди старта на отоплителния сезон, отвори вентилите на радиаторите докрай. Така ще осигуриш ефективно обезвъздушаване на системата и съответно много по-качествено отопление.
   

 • Избери дистанционен отчет на уредите за дялово разпределение. Така ще разчиташ на ежемесечно отчитане на реалното ти потребление без прогнозни дялове и осигуряване на достъп до имота си. За този избор е необходимо решение на Общо събрание на етажната собственост с мнозинство от над 50% от собствеността на сградата.

   

   

Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден