Scroll to top

Светлината е вълшебно явление, защото може да е и невидима. Но именно тази, невидимата, ни прави Хора и ни води към надеждите и мечтите. Ние от EVN доставяме светлината в дома ви, но и подкрепяме всички онези, които носят от специалната светлина.

След подкрепата на доброволците от Планинска спасителна служба не беше лесно да изберем нова благородна кауза. Като компания, чиято най-основна дейност е да осигурява енергия за светлина, се замислихме как ли се чувстват тези, които я нямат – тези, които не виждат красотата на изгревите и залезите, светлината в усмивката на любимите хора, цветовете на дъгата? Кои са нещата, които „носят светлина“ в света на незрящите? Какво може да помогне на сляп човек да води живот, близък до този, който има всеки един съвременен човек, без да е зависим от ежедневната помощ на своите близки.

И открихме, че такъв незаменим помощник е кучето водач. Чрез уменията на кучетата водачи един сляп човек може да се движи свободно на обществените места, да учи в университет, да работи и дори да постига мечти като това да се изкачи до Хималаите.

Кучетата водачи са помощници, които „осветяват пътя“ на незрящите.
 
Затова през 2023 г. EVN България подкрепя фондация „Очи на четири лапи“ – единствената в България, която обучава кучета водачи на слепи, а от няколко години и кучета асистенти на деца с аутизъм и диабет, както и хора с физически затруднения.

Защо подкрепяме „Очи на четири лапи“?

Защото всеки заслужава да се радва на нормален живот, да се движи свободно и да черпи от специалната светлина в живота. Чрез кампанията ни се надяваме да променим поне малко тези тъжни числа*:

10 000 слепи хора в България

35 работещи кучета водачи за слепи хора

24 работещи кучета асистенти за хора с други увреждания

Как подпомагаме фондацията

EVN България дарява средства на „Очи на четири лапи“, чрез които фондацията ще финансира изхранването на 35 служебни кучета за една календарна година.

Допълнително чрез комуникацията ни в различни медийни канали ще популяризираме дейността на фондацията с надеждата, че повече хора ще последват примера ни.

И вие можете да подкрепите фондацията

„Очи на четири лапи“ се издържа основно от дарения, спонсорства и целеви проекти с външно финансиране.
Вие можете да подкрепите фондацията, като:

  • станете приемно семейство на малко куче за периода на неговото обучение. Тази опция е възможна само за хора, които живеят в София. Повече тук;
  • дарите средства по един от начините, изброени тук;
  • участвате в онлайн проучвания на Български национален панел (БНП). За участието си получавате точки, които после можете да дарите на фондацията. Към БНП.

Кои са участниците в рекламния ни клип?

В нашето видео се включиха реални участници. Героинята ни е Богдана Петрова, която има 80% слепота. Може би си спомняте Богдана от телевизионното предаване „България търси талант“, което тя спечели през 2010 г. Благодарение на своето куче водач Жизел, Богдана е завършила две висше образования по музика. Жизел е вече пенсионирана, но все още живее при Богдана.

В момента в ежедневието си Богдана разчита на подкрепата на свои близки и обмисля дали отново да не кандидатства по програмата за куче водач.

Кучето водач от клипа се казва Ураган. Ураган е бил определен да стане куче асистент на дете с диабет, но след като е показал много добри умения при обучението си, треньорите са решили да го преквалифицират в куче водач на слепи.

В момента на снимане на клипа през 2023 г. Ураган беше все още в период на обучение, но се дипломира успешно в началото на 2024 г.

Сподели каузата, като благодариш на свой приятел, който ти носи светлина

Можеш да ни помогнеш да стигнем до повече хора, като се включиш в нашата Instagram игра. Сигурни сме, че както кучетата водачи и асистенти на фондация „Очи на четири лапи“ носят светлина на хората с увреждания, така и ти имаш приятел в живота ти, който ти носи светлина – куче, коте, хамстер, а защо не и любим човек.
Благодари му, че е до теб, като участваш в нашата фото игра. Ето как:

  • До 30 юни 2023 г. снимай твоя приятел (сам или заедно с теб), като поставиш пред него червена дигитална или печатна картичка, така че тя да се вижда;
  • публикувай снимката в твоя Instagram профил, като
  • използваш хаштаг #носисветлина в поста и
  • тагнеш EVN България / @evn_bulgaria 

Дигиталната картичка е публикувана в пост на нашата Instagram страница, а печатната можеш да откриеш във всички EVN Офиси и във веригата от зоомагазини Д-р Стефанов.

В началото на юли 2023 г. посредством хаштага #носисветлина ще изтеглим печелившите. Пълните условия на играта ще откриеш тук.

В България не съществува единен регистър със статистика за хората със зрителни увреждания, поради което на страниците на Съюза на слепите, НСИ и др. организации техният брой варира от 10 000 до 18 000 души в зависимост от годината на публикация. Право на куче водач имат хората със слепота над 70% и навършени 18 години. Затова след консултация с „Очи на четири лапи“ към април 2023 г. решихме да популяризираме числото „10 000 слепи хора“.

Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден