Scroll to top

Като социално отговорна компания ние от EVN предлагаме съвременни и екологични услуги, с които се стараем да щадим енергийните ресурси и да се грижим за заобикалящата ни среда. Вярваме, че поведението на всеки един от нас оказва реален ефект върху планетата. Често обаче не осъзнаваме, че ежедневни дейности, които на пръв поглед изглеждат безобидни, всъщност оставят своя отпечатък върху природата.
 
В съвременния свят все по-широко застъпената дигитализация се счита за ефективна мярка що се отнася до пестене на хартия, време и труд, но не осъзнаваме, че всяко действие в интернет идва с немалка цена – въглеродния диоксид, който се отделя поради енергията, необходима за работата на нашите устройства и захранване на безжичните мрежи, до които имаме достъп.
 
Съхраняването на имейли, снимки, видеа и всякакъв вид файлове също допринасят за замърсяването на природата. Привидно изглежда, че файловете ни не заемат никакво място, тъй като те се съхраняват на „облак“ – не можем да ги видим или пипнем и в буквален смисъл за нас те по-скоро не съществуват.

Истината е, че за всеки наш файл в дигиталното пространство е необходима енергия, която да поддържа сървърите на центъра за данни. От друга страна, за да функционира сървърът правилно, той трябва да се охлажда непрекъснато, за което отново е необходима енергия и ресурси.

  • Всяка година интернет и поддържащите системи произвеждат 900 милиона тона CO2, което е повече от производството на цяла Германия годишно.
  • Изчислено е още, че след 10 години интернет ще консумира 20% от общата електрическа енергия в света.

Провокирани от желанието ни да пазим природата, ние от EVN предприехме поредната стъпка в този посока.

Какво направихме?

Създадохме онлайн кампания, с която да привлечем вниманието на потребителите на социалната мрежа Инстаграм. За да достигнем до максимално много хора, поканихме телевизионната водеща и инфлуенсър Славена Вътова да стане посланик на нашата идея. Създадохме предизвикателство, в което призовахме потребителите на социалната мрежа да „изгасят“ акаунтите си за период от една седмица.
 
Като човек, който се старае да живее по отговорен към природата начин, Славена Вътова прие нашата покана и самата тя затвори профила си за период от цели 3 седмици или 21 дни. Според някои изследвания именно 21 дни отнема изграждането на нови навици, а целта ни тук бе именно такава – да създадем постоянство в по-малкото използване на електрическа енергия.
 
Със своето „изгасяне“ от социалната медия Славена събуди общественото внимание и провокира интерес към темата за дигиталното ни присъствие и за това какво означава да сме енергийно ефективни както онлайн, така и офлайн.

Какво трябваше да направят последователите на Славена Вътова, за да участват в предизвикателството?

  1. Да направят скрийншот на основната визия на кампанията със специалния хаштаг – #изгасисе
  2. Да споделят визията на техните лични профили и да тагнат самата Славена.
  3. В продължение на 1 седмица де не постват нищо в профила си.

И ето – заедно създадохме една полезна инициатива и с на пръв поглед малки стъпки променихме нещо и в себе си, и в света!

Славена сподели предварително с последователите си, че ще раздаде награди на трима от включилите се в предизвикателството. Обещанието беше спазено и на специално организирана томбола бяха изтеглени участниците, които получиха енергийно ефективни помощници за своето ежедневие – душ слушалка с индикация за разход на вода, смарт лампа и смарт разклонител, разполагащи с Wi-Fi контрол.

Последвайте ни в Инстаграм, за да разберете кои са печелившите.

И вие можете да бъдете енергийно ефективни!

Вижте как с нашите енергийни съвети. 
Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден