Scroll to top
21.03.2022 г.

Електроразпределение Юг монтира 181 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа

 

Общо 2973 гнезда по стълбове са обезопасени от 2009 година 

Със 181 нови платформи за обезопасяване на гнезда разположени на стълбове от електроразпределителната мрежа ще посрещне щъркелите тази година Електроразпределение Юг (част от EVN). С платформите дружеството обезопасява щъркеловите гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България.

С монтираните в рамките на последната година платформи общият брой на платформите, монтирани от Електроразпределение Юг за предпазване живота на щъркелите oт 2009 г. възлиза на 2973.

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата.
 
Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа. Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март.

Инициативата на Електроразпределение Юг за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

Mонтирана платформа за гнездо

Виж телефонни номера Изпрати ни мейл
Свържи се с наш сътрудник по чат

Свържете се с нас

0700 1 7777

Eлектрическа енергия и услуги
пон.-пет. от 8:00 до 17:00 ч.

0700 1 0007

При липса на електрозахранване в Югоизточна България
денонощно, всеки ден

0700 1 0207

Автоматична проверка на сметка
денонощно, всеки ден

0700 1 7898

Топлинна енергия и услуги
денонощно, всеки ден